Menu

Deelnemers 2016

Aerts Marleen
Akkerman Robin
Altena Peter
Asser Claartje
Bilalova Sulpan
Braat Irma
Bross Sibylle
Brouwer Karin
Brussen Sonja
Burghout Iris
Caspel, van Joyce
Clerck, De Line
Coolen Jonna
David Jean
Dingemans Ernst
Dorsman Wietze
Elema Dieuwer
Gend, van Sjoerd
Ginkel, van Kemp
Grigorjeva Olga
Groenendijk Piet
Groeneveld Hans
Groot Anneloes
Grootjans Diederik
Hielckert Ramona 
IJdo Machtelt
Jordans Marja
Kerssemaker

Jacob

Khodorovich

Kissing

Anna

Mat

Klaverwijde Paul
Kok, de Mariska
Kors Henriëtte
Leippert Jurgen
Lende, van der Anneke
Luesink Willem
Mahieu Ineke
Menke Marjolein
Niet, van der Wil

Pavlova

Peterson

Anna

Sharma

Putman Kees
Rijcke, de Peter
Schapals Carola
Schoenmaker Marcelle
Simon Rainer
Thamer Wedad
Tollenaar Petra
Uzoni Maria
Valentini Alberto
Vegte, van der Philine
Vermeulen Diederik

Vettewinkel

Voogd

Randi

Karin

Voyiazoglou Dimitris
Wendland Sigur
Wibawa Melda
Willenborg Trudi
Zundert Mieke, van

Awards en winnaars 2014

Royal Talens Painting Awards

De Royal Talens en Royal Young Talent Painting Awards worden jaarlijks uitgereikt aan de deelnemer met het beste werk en de meest veelbelovende jonge kunstenaar van het festival.

De Royal Talens Award bestaat uit een cheque van € 2500, - aan materialen te besteden bij Koninklijke Talens. De Royal Young Talent Painting Award bestaat uit € 500, - aan materialen. Koninklijke Talens stelt de prijzen beschikbaar. Zondagmiddag werd door een vakjury de talenten van het festival gekozen.

Winnaar Royal Talens Painting Award 2014: Tony Robinson

winnaars 2014

Winnaar Royal Young Talent Painting Award: Anneke van der Lende

winnaars 2014

Toespraak Kunie Blom voorzitter van de jury

kunie blom"Deze editie was echt een plein air editie!
Made in Noordwijk met alle noordwijkse luchten die voorbijkwamen: bewolkt,blauw,donker, stralend blauw. Kortom zoals we dat in Noordwijk gewend zijn maar daar staan we eigenlijk niet meer bij stil. We zien deze mooie momenten niet meer maar beschouwen ze als vanzelfsprekend. Onze Hollandse luchten en noordwijkse luchten zijn echter heel speciaal. Zeker gezien door de ogen van schilders kunnen we hierbij stilstaan.
Plein air veel wind lucht en zelfs regen. Weer op het strand en de hele dag buiten. Wie heeft er de hele week buiten geschilderd?
Een overrompelende ervaring voor enkelen. Uit het atelier in de buitenlucht en dan met 40 mede kunstenaars.
Prachtig werk in onze piepkleine galerie. In Amsterdam is er ooit een expositie in het toilet van een hotel ingericht. Dat was het net niet maar naast het toilet was het af en toe wel schipperen met de ruimte. Hulde voor Trudy en Nico! Ze zeggen dat je een goede relatie hebt als je samen kunt behangen maar deze relatie is wel heel stevig. Samen inrichten in een piepkleine ruimte zonder wanklank! Hulde!

Dan kom ik nu bij het belangrijkste moment: het juryrapport.
Gisteren hebben Marriette josephus Jita, juriaan van hall, Renée Korbee en mijzelf alle schilderijen bekeken en we waren onder de indruk van de kwaliteit.
Maar zoals zo vaak in het leven gaat het om keuzes. Hieronder volgt de keuze van de jury."

Juryrapport 2014

Alle genomineerden

Tony Robinson: Winnaar Royal Talens Painting Award 2014
Tony schildert vanuit een originele invalshoek. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het schilderij vanuit de onderdoorgang bij de Hotels van Oranje. Hij kiest duidelijk zijn eigen gezichtspunten. De schilderijen zijn goed getroffen, gewaagd door zijn gebruik van primaire kleuren, vaak tegen elkaar. Zijn thema's zijn gevarieerd en hij kijkt met een buitengewoon frisse eigen blik. Oorspronkelijk: hier ben ik aan het kijken en dit ga ik schilderen.

Leon Holmes
Deze schilder is expressief in zijn kleuren. Hij heeft een mooi palet. Kijkt u bijvoorbeeld naar zijn schilderij van een bootje in het water. Een prachtig poëtisch sfeerbeeld. Hij kan alles schilderen : portretten, landschap, zee, koeien en luchten. Hij weet al zijn onderwerpen trefzeker te schilderen en heeft een grote productiviteit. Hij pakt traditionele onderwerpen op en creëert zijn eigen visie. De jury vindt dat hij veel potentie voor de toekomst heeft.

Rob Jacobs
Rob schildert mooi sfeerbeelden tijdens het Schilderfestival. Het zijn mooie uitsneden van vluchtige momenten. Ze zijn uit het leven gegrepen. Het zijn ook werken die vrolijk stemmen. Momentopnamen in een losse toets. Een voorbeeld hiervan zijn de speeltoestellen voor de Zeester. Met een paar lijnen en een losse toets zet hij dit beeld neer.

Wil van der Niet
Wij zien bij deze schilder een mooie ontwikkeling en daar is de jury blij mee. Wil van der Niet is een schilder die al een tijdje mee loopt maar ze laat nu mooi werk zien. Pastueus geschilderde klaprozen dik opgezet en makkelijk geschilderd met een losse toets. Zij heeft ook een moi diep kleurgebruik. Een tip van de jury : Het werkje met de klaprozen zouden we graag 10 x groter zien volgend jaar!

Esther van der Sluis
Esther schildert composities die goed in elkaar zitten. Ze zijn monochroom geschilderd en daarbij zoekt zij zelf waar ze details wil neerzetten. De composities zijn verfijnd. Ze maakt gebruik van een goede opbouw van vlakken. Het zijn mooie stille sfeerbeelden. Zij is gefascineerd door de redelijk eenvoudige vorm van de vuurtoren. Maar door een vlakopbouw met lijnen weet zij dit toch spannend weer te geven.

Anneke van der Lende: Winnaar Royal Young Talent Painting Award
Dit is een stoere schilder: met een rode broek en trui, benen wijd, schrap in de wind staan ze te schilderen. Zij schildert ook een stoer werk: Schelpen vissers tijdens donker weer. Een mooi stoer werk Daarnaast Schildert ze ook heel poëtisch de drie kindjes van de Zeester : een heel sympathiek werk. De jury vindt haar onderwerpen goed getroffen.

Kilk hier voor meer informatie over het juryreglement

Artists in Residence Marcelle Schoenmaker

Een initiatief van de Stichting Opera aan Zee waarbij een getalenteerde schilder het Operafestival schilderend of schetsend documenteert. Meestal wordt het werk ter plekke verkocht. Werk zal ook te zien zijn in B aan Cee. Kunst en Design, Bomstraat 44 te Noordwijk

Artist in Residence in 2016 is Marcelle Schoenmaker.

Artists in Residence afgelopen jaren:

 • 2002 Jurriaan van Hall
 • 2003 Edwin Hagendoorn en Justine Albronda
 • 2004 Jürgen Leippert en Silvester Peperkamp
 • 2005 Judith Rigter
 • 2006 Robert Vorstman
 • 2007 Irma Braat
 • 2008 Corinna Weiner
 • 2009 Adolfo Rua
 • 2011 Edwin Hagendoorn en Justine Albronda
 • 2012 Alberto Valentini
 • 2013 Irma Braat
 • 2014 --
 • 2015 --

Winnaars Schilderfestival Noordwijk

Jaar

Winnaar Royal Talens Award

Winnaar Royal Young Talent

2015

Sibylle Bros

Joyce van Caspel

2014

Tony Robinson

Anneke van der Lende

2013

Irma Braat

Meike van der Lippe

2012

Jacob Kerssemakers

Anna Pavlova

2011

Karin Voogd

Petra Tollenaar

2010

Carola Schapals

Anna Swart

2009

Natalia Dik

Jascha Cavia

2008

André Krigar

Arjan den Ouden

2007

Gineke Zikken

Jeroen van der Velden

2006

Robert Vorstman

Gerben Steenvoorden

2005

Edwin Hagendoorn

 

2004

Roos Schuring

 

2003

Justine Albronda

 

2002

Geordanis Aquilera Horta

 

2001

Marjolijn Spreeuwenberg

 

2000

Piet Groenendijk

 

Jury rapport 2015

Samenstelling van de jury in 2015

Alexander Hoorn conservator Museum Noordwijk
Renee Korbee eigenaresse Artvision bureau voor kunstadvies
Willemijn Gertsen kunsthistorica
Jurriaan van Hall kunstenaar
Kunie Blom jury voorzitter

Rembrandt painting Award

Sibylle Bros - Winnares

Deze schilder heeft het Thema van het festival dit jaar : kunst op de grens van land en zee prima begrepen en toegepast. Een voorbeeld hiervan is het schilderij met de vissen : Poon en Dorade. Vissen die op een schaal liggen. Een prachtig stilleven: kunst op de grens van land en zee. Ze heeft een mooie forse penseelstreek en maakt gebruik van gewaagde kleuren. Geen kleuren die natuurgetrouw zijn en dat maakt haar schilderijen spannende werken. Woest aantrekkelijk. Abend en Wind. Een schilder die vanaf het begin aanwezig is en altijd een vrolijke rasoptimist blijkt te zijn. Schilderen bij elk weertype. Het zijn stoere schilderijen met een ongewone compositie en daardoor heel expressief. Ze heeft een Mooie eigen stijl en een eigen handschrift.

Sonja Brussen

Deze kunstenaar heeft een frisse manier van schilderen. Haar verftoets is mooi. Het thema van dit jaar Kunst op de grens van land en zee is duidelijk aanwezig. In haar schilderijen van de branding en de zee is het goed zichtbaar wat voor weer het was. In haar Tweeluik strand en zee loopt de zee en de kust mooi door. Haar schilderij Cloudy day heeft alles waar schilders vroeger voor naar de kust kwamen: prachtige wolken en mooie Hollandse luchten.

Jascha cavia

Deze kunstenaar maakt eigenzinnig werk met een aparte humoristische invalshoek. Ze heeft een heel eigen kleurrijke kijk op de werkelijkheid om haar heen. Ze creëert ruimte in haar  werken door gebruik te maken van een geheel eigen toepassing van diepte. Ze vergroot onderdelen vooraan. Dat geeft een vervreemdend  effect. Dat zien je bij het werk : opkomend huisje Door middel van een doorkijkje vanuit de aanhanger van een tractor. In het werk Klim d'r maar op met een glijbaan word je deelgenoot van haar gevoel voor humor. Het tovert een glimlach op je gezicht. Heel kleurrijk en origineel.

Dorien van Diemen

Deze kunstenaar heeft een mooie licht toets. In schilderijen  van het strandpaviljoen lijkt haar kwast over het doek te zweven. Ze heeft een mooie manier van verfgebruik in de terras. De schilderijen zijn komen daardoor licht en luchtig over: bijna aquarel. Het was waarschijnlijk mooi weer. Ze treft het moment dus erg goed. Luchtig snel geschilderd met een mooie sfeer. Er zit beweging en luchtigheid in haar werk. Ze heeft een Gevarieerde onderwerpkeuze. Het interieur van Music all in is een prachtig werk.Mooie compositie en prachtige detaillering.

Leon Holmes

Deze schilder werkt aan de ene kant gedetailleerd maar tegelijk ook nonchalant. Zowel met penseel en paletmes. Hij beheerst zijn techniek. Het zijn stuk voor stuk technisch heel kundige werken. Vorig jaar is deze schilder ook al bij de jury opgevallen. Hij maakt vaak gebruik van het kijkdoos repoussoir effect. Een repoussoir is een schildertechniek waarbij met opzet een voorwerp in de voorgrond van een schilderij wordt geplaatst, om de illusie van diepte te vergroten. Door donkere onderdelen voor in het schilderij te plaatsen wordt het werk spannend. Vaak zit er een mooie schaduwwerking in. De werken zijn sferisch sterk. De uitsneden zijn prachtig.

Genomineerden

Sonja Brussen
Dorien van Diemen
Josha Cavia
Leon Holmes

Rembrandt Young talent Award

Joyce van Caspel

Haar werk Brigitte Saartje is een mooie sfeertekening. Een slapend meisje met hond. Het is opgebouwd met mooie heldere kleuren en situering van de modellen is origineel: jong meisje met hond. De hond als uitsnede in de hoek. De vormentaal van dit werk is helder en duidelijk. Daarnaast heeft ze een aantal treffende portretten gemaakt: Mieke,Tony en Riet. Deze portretten zijn goed getroffen en uitermate sfeervol.

Artiest in residence opera aan zee festival

Marcelle schoenmaker

Samenstelling jury 2016

De jury bestaat in 2016 uit:

 

Kunie Blom, voorzitter

André Groeneveld, conservator Zuiderzeemuseum

Jurriaan van Hall, beeldend kunstenaar

Alexander Hoorn, kunsthistoricus 

Annabel Oosteweeghel, fotografe

Wies den Ouden, beeldend kunstenaar

Jaarlijkse expositie winnaars en genomineerden

Het studiowerk van de genomineerden en prijswinnaars wordt getoond op een speciale tentoonstelling in Museum Noordwijk in het najaar van 2016. 

 

In 2015 vonden twee tentoonstellingen plaats in Museum Noordwijk. Een van de genomineerden en winnaars. En een tweede van alle winnaars van de Schilderfestivals van afgelopen jaren. In beide gevallen gaat het om een groepstentoonstelling.

20150505 schilderfestival 2015Deelnemers van de tentoonstelling van alle winnaars waren:

Justine Albronda
Irma Braat
Piet Groenendijk
Edwin Hagendoorn
Aguilera Horta
Jacob Kersemaker
André Krigar
Jurgen Leippert
Toni Robinson
Carola Schapals
Roos Schuring
Karin Voogd
Robert Vorstman
Gineke Zikken.

 

Vervolgens is het werk van de genomineerden en winnaars 2015 ook in Museum Noordwijk tentoongesteld. De gedachte is om de samenwerking met het Museum te continuëren.