Menu

logo-tekst-schilderfestival-2022.png

Juryrapport 2015

Samenstelling van de jury 

Alexander Hoorn conservator Museum Noordwijk
Renee Korbee eigenaresse  Artvision bureau voor kunstadvies
Willemijn Gertsen kunsthistorica
Jurriaan van Hall kunstenaar 
Kunie Blom jury voorzitter 

Rembrandt Painting Award 

winnares: Sibylle Bros

Deze schilder heeft het Thema van het festival dit jaar : kunst op de grens van land en zee prima begrepen en toegepast. Een voorbeeld hiervan is het schilderij met de vissen : Poon en Dorade. Vissen die op een schaal liggen. Een prachtig stilleven: kunst op de grens van land en zee. 
Ze heeft een mooie forse penseelstreek en maakt gebruik van gewaagde kleuren. Geen kleuren die natuurgetrouw zijn en dat maakt haar schilderijen spannende werken. Woest aantrekkelijk. Abend en Wind. 
Een schilder die vanaf het begin aanwezig is en altijd een vrolijke rasoptimist blijkt te zijn. Schilderen bij elk weertype.
Het zijn stoere schilderijen met een ongewone compositie en daardoor heel expressief. 
Ze heeft een Mooie eigen stijl en een eigen handschrift.

Sonja Brussen

Deze kunstenaar heeft een frisse manier van schilderen. Haar verftoets is mooi. Het thema van dit jaar Kunst op de grens van land en zee is duidelijk aanwezig. In haar schilderijen van de branding en de zee is het goed zichtbaar wat voor weer het was.
In haar Tweeluik strand en zee loopt de zee en de kust mooi door.
Haar schilderij Cloudy day heeft alles waar schilders vroeger voor naar de kust kwamen: prachtige wolken en mooie Hollandse luchten.

Jascha Cavia

Deze kunstenaar maakt eigenzinnig werk met een aparte humoristische invalshoek. Ze heeft een heel eigen kleurrijke kijk op de werkelijkheid om haar heen. Ze creëert ruimte in haar  werken door gebruik te maken van een geheel eigen toepassing van diepte. Ze vergroot onderdelen vooraan. Dat geeft een vervreemdend  effect. Dat zien je bij het werk : opkomend huisje Door middel van een doorkijkje vanuit de aanhanger van een tractor. In het werk Klim d'r maar op met een glijbaan word je deelgenoot van haar gevoel voor humor. Het tovert een glimlach op je gezicht. 
Heel kleurrijk en origineel. 

Dorien van Diemen 

Deze kunstenaar heeft een mooie licht toets. In schilderijen  van het strandpaviljoen lijkt haar kwast over het doek te zweven. Ze heeft een mooie manier van verfgebruik in de terras. De schilderijen zijn komen daardoor licht en luchtig over: bijna aquarel. Het was waarschijnlijk mooi weer. Ze treft het moment dus erg goed. Luchtig snel geschilderd met een mooie sfeer. Er zit beweging en luchtigheid in haar werk. Ze heeft een Gevarieerde onderwerpkeuze. Het interieur van Music all in is een prachtig werk.Mooie compositie en prachtige detaillering.

Leon Holmes

Deze schilder werkt aan de ene kant gedetailleerd maar tegelijk ook nonchalant. Zowel met penseel en paletmes. Hij beheerst zijn techniek. Het zijn stuk voor stuk technisch heel kundige werken. 
Vorig jaar is deze schilder ook al bij de jury opgevallen. Hij maakt vaak gebruik van het kijkdoos  repoussoir effect : Een repoussoir is een een schildertechniek waarbij met opzet een voorwerp in de voorgrond van een schilderij wordt geplaatst, om de illusie van diepte te vergroten. 
Door donkere onderdelen voor in het schilderij te plaatsen wordt het werk spannend.
Vaak zit er een mooie schaduwwerking in. De werken zijn sferisch sterk. De uitsneden zijn prachtig.

Genomineerden: 
Sonja Brussen
Dorien van Diemen
Josha Cavia
Leon Holmes 


Rembrandt Young talent Award 

Joyce van Caspel

Haar werk Brigitte & Saartje is een mooie sfeertekening.

Een slapend meisje met hond. Het is opgebouwd met mooie heldere kleuren en situering van de modellen is origineel: jong meisje met hond. De hond als uitsnede in de hoek. De vormentaal van dit werk is helder en duidelijk. Daarnaast heeft ze een aantal treffende portretten gemaakt: Mieke,Tony en Riet. Deze portretten zijn goed getroffen en uitermate sfeervol.