Menu

logo datum schilderfestival 2021

BLOG 5 – 12 september 2020

And the winner 2020 is….: Kees Putman! De jury van het Schilderfestival was unaniem gisteren. Kees Putman, Noordwijker en deelnemer van het eerste uur, krijgt volgend jaar een solo-tentoonstelling binnen de nieuwe editie. Terecht gewonnen: vernieuwend in thematiek en techniek. En Dorien van Diemen leverde tegen verwachting geen classic cars in vandaag, maar twee zeegezichten, Daarmee compenseert zij het afwezige thema van Kees dit jaar!
          Peter de Rijcke had weer geschilderd op Nieuw Leewenhorst en leverde een kleurrijk laantje in. Het was gisteren een mooie, zonnige dag, dus
Lilie Hsia bracht een drukbezocht strandje, met op de achtergrond een strandtent en de vuurtoren van Noordwijk. Ook Jeroen van der Velden schilderde het zonovergoten strand met wandelaars en zonnebaders in twee aantrekkelijke doekjes.
        
Janko Göttlicher laat de komende twee dagen vier nieuwe werken zien, twee zonsondergangen, een zeegezicht met lage horizon en focus op de subtiel geschilderde wolkenlucht. Ook zijn badgasten bij tegenlicht geeft een fraai atmosferisch perspectief.
         Joeri Lefévre, die steeds zijn onderwerp zeer nauwgezet bepaalt, verrast nu ook weer met twee mooie composities, de één de kerk van Noordwijk-Binnen, de ander een bomenlaantje langs het fietspad.
Daan de Jong bracht een grote aquarel in, Opklaring in de avond te Noordwijk. Piet Groenendijk toont vandaag twee keer figuren op het strand, één met reflecties in een zeewaterplas.
        
Corinna Weiner tenslotte, leverde weer mooie aanvullingen op haar solo-expositie die aan de wanden te zien is van de Blauwdotterzaal in het Noordwijks Museum. Vooral haar duingezicht met titel Wild Territory trekt veel aandacht. En Pepijn van de Wall Bake verkocht bij het schrijven van deze blog een zeegezicht op paneel. Kom dus nog dit weekend kijken naar de resultaten van het Schilderfestival Noordwijk  2020. Het museum is open tot zondag 16:00 uur!

 

HJK

 

 

 

Afbeelding: Wil van der Niet, 50 Tinten grijs, 2020

 

 

 

 

BLOG 4 – 11 september 2020

Op deze memorabele dag – 19 jaar geleden al weer – denken we vooral aan een andere crisis: covid-19. Want nu het steeds drukker wordt in de Blauwdotterzaal van het Noordwijks Museum lopen suppoosten van tijd tot tijd nerveus te tellen. Er mogen maximaal maar tien personen tegelijkertijd het gebouw in, mondkapje voor of niet. En de routing moet strikt worden opgevolgd. Groene pijlen op de vloer geven de looprichting aan. Komt u langs? Meld u dan vooraf even aan.
          Er is weer veel moois binnengekomen. Jeroen van der Velden bracht drie aantrekkelijke doeken. Eén werd direct verkocht en is alleen nog op de website www.schilderfestival.eu te zien. Dorien van Diemen aangekondigde schilderijen van classic cars kwamen al vroeg binnen toeteren en oogsten veel lof. Het zou me niets verbazen als enkele Noordwijkers zich nog melden voor deze doeken.
          Een nieuw thema binnen het festival in deze septembermaand is het nachtgezicht (zie ook BLOG 1). Corinna Weiner, Joerie Lefévre en Janko Göttlicher hebben al een paar maal in het donker geschilderd, hardlooplampje op het voorhoofd. Robin Akkerman schildert dagelijks in het dorp en zijn bonte huizen zijn een kleurrijke aanvulling binnen het aanbod. De oudste deelnemer, Jürgen Leippert (76), die in 2014 de oeuvreprijs kreeg, schilderde aan het strand bij De Zeester. Irma Braat schilderde het Jan Kroonsplein richting de Visserskapel met klok.
          En Jacob Kerssemakers verkocht opnieuw twee strandgezichtjes, het Noordwijkse thema bij uitstek. Ik ben benieuwd wat er vandaag allemaal zal ontstaan. Maar dat weten we morgenochtend pas. Alle werken zullen dan blijven hangen tot zondagmiddag. En het wordt mooi weer, dus een uitstekende besteding van een coronadagje aan zee.

 

HJK

BLog 3 - 10 september 2020

Kijk, iedereen komt in zijn element: vandaag werden 28 schilderijen ingeleverd, host en duizendpoot Angela tokkelt iedere ochtend fluitend de website op orde, en ik wordt steeds behendiger in het ophangen van de werken zonder dat ik besmeurd raak door verse olieverf. En wat een kleur en variatie! Hieronder de Catch of the Day:
          Dorien van Diemen (Prijswinnaar 2017 en 2018) heeft dit jaar blijkbaar besloten de zee de rug toe te keren. Ze schildert auto’s. En wat voor! Het eerste doek is een gezicht op het circuit te Zandvoort met Ferrari’s die voorbij stuiven. Een tweede laat een particuliere collectie classic cars zien, met het licht spiegelend in opgepoetste lak. Niet verwonderlijk dat daar inmiddels een optie op is genomen. Nu werkt ze aan een groene Ford Mustang uit 1969 en een Volvo P1800, – bekend van de Saint (beide privébezit Noordwijk).
          Corinna Weiner (Prijswinnaar 2019) komt met een aantal werkjes die een fraaie aanvulling zijn op haar solo-expositie in de Blauwdotterzaal van het Noordwijks Museum. Vooral het nachtgezicht uit Noordijk-Binnen valt op. Het is het alledaagse gegeven van een geparkeerde brommerscooter onder een lantaarn. Maar in zijn eenvoud en opvatting uitstekend geslaagd. Ook haar duingezichtje bij motregen is een juweeltje.
          Joeri Lefévre schilderde eveneens bij donker: een nauw steegje met aan het eind een openstaande deur, de omgeving wordt zichtbaar door het gele licht. Een ander schilderijtje toont giraffen in Noordwijk – voor bewoners van de kustplaats een bekend tafereel. De vier werkjes van Janko Göttlicher zijn klein maar fijn en doen in tonaliteit en ‘mistigheid’ denken aan artistieke fotografie. 
          In zijn hyperrealistische stijl schilderde Daan de Jong de Coepelduynen. Eén bij daglicht met wat wolken, de ander bij zonsondergang. Voor wie van details houdt, een lust voor het oog. Pepijn van de Wall Bake, drummer en schilder, koos voor een sneller strandgezicht met perspectief naar het noorden. Een strandtent in de verte wordt voorafgegaan door vier ritmisch geplaatste gele vuilnisbakken. Dat is kenmerkend voor hoe natuur en cultuur samenkomen in Noordwijk.

 

HJK

 

BLOG 2 – 9 september 2020

Vandaag is het woensdag en kunnen we de oogst aan schilderijen innemen die gisteren ontstaan zijn.
En dat valt niet tegen. Jacob Kerssemakers, al van vorige edities van het schilderfestival bekend als een zeer productieve kunstenaar, leverde vanochtend maar liefst vijf werken in. En allemaal ingelijst ook nog. Dat kan niet zonder gevolgen blijven, dacht ik, en dat klopte. Vanochtend om 11:30 uur werd zijn eerste schilderijtje verkocht.
          Irma Braat had zich gisteren blijkbaar genesteld in de leukste boekhandel van de bollenstreek: Van der Meer te Noordwijk. Ik moet daar ook eens gaan kijken, want het interieur ziet er uit als een comfortabele zitkamer met schouw en sofa. Jeroen van der Velden trok naar buiten en schilderde ‘en plein air’ parkgezichten met bomen bij Nieuw Leeuwenhorst.
          Kees Putman maakt dit jaar een verrassende start. Tegen de techniek in die we normaal van hem verwachten, leverde hij twee hele fijne doeken, zeer pasteus opgebracht en waarin hij werkte met paletmes. Vooral zijn Zandverstuiving is voor vijfhonderd euro een topper aan de wand! Ook nieuwkomer Marco Stoker stelt niet teleur. Zijn Strandafgang in frisse kleuren bij bewolkte hemel toont eveneens een gemengde techniek van penseel en paletmes.
          Even intiem als delicaat zijn de kleine paneeltjes van Philine van der Vegte. Vandaag bracht ze een mooi zeegezichtje en een wolkenluchtje, fraaie aanvullingen op haar Great Sky en Duinen.

In totaal werden er 17 vanmorgen nieuwe werken ingenomen en opgehangen. En dan heb ik nog niet eens alle 21 kunstenaars gezien. Dat belooft wat en we zullen moeten afwachten of we aan het einde van week genoeg plaats hebben om alles op te hangen. Tenzij er tussentijds schilderijen verkocht worden natuurlijk, zoals bij Kerssemakers vandaag.

HJK

 

BLOG 1 - 7 september 2020

Het mag gezegd worden: het diner voor de kunstenaars aan de vooravond van het schilderfestival verliep dit jaar een stuk rustiger. Maar niet minder gemoedelijk dan je misschien in coronatijd zou verwachten. Op gepaste afstand werd geconverseerd, zonder luid stemgeluid en er werd zelfs gematigd ingenomen. Het was de start van een editie die ons bij zal blijven als een die totaal anders zal verlopen dan de 21 festivals hiervoor.
          Toegegeven: het onderwerp blijft Noordwijk. Maar dan in een geheel andere setting. Geen festivaltent met open bar, geen zomerhitte overdag en veel minder toeristen op het strand. Het geeft daarnaast wel nieuwe perspectieven. Kortere dagen met zacht septemberlicht, langere schaduwen én: voor het eerst een expositie in het Noordwijks Museum. Al op vrijdag 4/9 was de solo-expositie met werk van Corinna Weiner ingericht. Zij was de winnaar van het Schilderfestival van 2019 en de traditie wil dat daar een passend eerbetoon aan verbonden is. De wanden in de achterzaal van het museum laten haar talent en brede themakeuze zien.
          De expositierekken in het midden van de zaal zullen gaandeweg de week langzaam gevuld raken met kunstwerken van het festival van dit jaar. Vrijwel alle werken zijn te koop en geven een ruime keuze aan Noordwijkse thema’s. En door de wisseling van formaat, geschikt voor elke portemonnee.  Het zijn alledaagse voorstellingen, die ‘en plein air’ worden geschilderd – op de plek waar de kunstenaar zijn onderwerp vindt, wordt direct geschilderd. 
          Leuk is dat iedere kunstenaar zijn eigen plek kiest waar gewerkt wordt. Corinna Weiner wil deze week een nieuwe uitdaging beproeven: in het donker schilderen. Dat is in zomeredities van het festival lastiger. De dagen zijn lang en aan het eind van de avond is zij dan moe. Nu in september kan ze eerder starten en ik ben benieuwd wat voor nachtelijke zeegezichten dat zal opleveren.
          Jacob Kerssemakers heeft al een profijtelijk dagje achter de rug. Hij laat vier gezichten van de geestgronden zien, met dorpshuizen op de achtergrond. Ook een gezicht met bunker in de duinen. Wil van der Niet toont een ‘Zomerstorm’ met kleurige kitesurfers en wandelaars aan het strand.
          Maar het meest opmerkelijke doek is van Joeri Lefévre. Hij toont in een nauwgezet schilderij het portret van de gestrande potvis op de zandbank (7 september 2020). Ik ben benieuwd welke spraakmakende werken er deze week verder nog zullen verschijnen op het Schilderfestival Noordwijk 2020!

HJK